Ik vertaal hier een opiniestuk uit de Bangkok Post dat laat zien hoezeer monniken en tempels streven naar rijkdom en macht en het ook verkondigen in preken, wat in tegenspraak is met boeddhistische principes.
Het opiniestuk
Een oudere monnik die reclame maakt voor wat naar verluidt een piramidespel is, vermomd als een online verkoopbedrijf, onthult hoe ver de geestelijkheid is afgedwaald van de leer van de Boeddha.
Het schandaal draait om de beroemde monnik V Vajiramedhi, 51, oprichter van het Cherntawan International Meditation Centre in de provincie Chiang Rai. Zijn geestelijke titel in de Sangha hiërarchie is Phra Medhivajirodom. Bekend om zijn moderne benadering van prediking en afwijzing van traditionele tempelpraktijken, heeft hij een reputatie opgebouwd als geleerde monnik, die volgelingen uit de opgeleide middenklasse aantrekt.
Met indrukwekkende boeddhistische geloofsbrieven (Parian Nine, het hoogste niveau van Pali studies binnen het Thaise monastieke onderwijssysteem) en honderden populaire boeken over de zorgen van stedelijke volgelingen, boden zijn leringen een moderne, no-nonsense interpretatie van het boeddhisme. Zijn rol als vaste prediker voor The iCon Group heeft er echter toe geleid dat hij uit de gratie is geraakt.
De iCon Group trok mensen aan met pretentieuze aanbevelingen van beroemdheden en beloofde snelle rijkdom door middel van verkooppraktijken op verschillende niveaus. De oprichters en presentatoren van het bedrijf pronkten met een luxe levensstijl met dure automobielen, designerhorloges en sieraden, en lokten velen naar financiële ondergang en zelfs zelfmoord.
V Vajiramedhi’s betrokkenheid bij iCon heeft een gevoelige snaar geraakt bij het publiek. Als regelmatige spreker op de evenementen van het bedrijf, laten video’s zien hoe hij mensen aanmoedigt om mee te doen als ze rijk willen worden. Wat velen schokte, waren zijn harde opmerkingen tijdens een van deze bijeenkomsten. Hij suggereerde dat mensen die arm blijven lijden aan een vastgeroeste mentaliteit, wat impliceert dat ze geen ambitie hebben. Hij gebruikte zelfs het woord ‘dakdan’, een snijdende belediging wat onwetend betekent of vastzittend in een hopeloze put.
Hoewel hij later beweerde dat het allemaal voor de grap was om het publiek aan het lachen te maken, kwamen de opmerkingen over als hoogst ongepast voor een monnik, omdat ze hebzucht rechtvaardigen en promoten als iets wenselijks, wat het tegenovergestelde is van boeddhistische leringen. De monnik gooide olie op het vuur en ontving een donatie van een miljoen baht van het bedrijf, wat verdere twijfel deed rijzen over zijn integriteit.
De monnik botste ook met Kanchai Kamnerdploy, een tv-nieuwsanker dat meedogenloos de dubieuze zakelijke activiteiten van de iCon Group heeft blootgelegd. De monnik bekritiseerde hem op Facebook voor het leiden van een heksenjacht in de media en waarschuwde hem om geen “seriemoordenaar” te worden door publieke schande. In plaats van zich te verontschuldigen voor zijn slechte oordeel over zijn connectie met het iCon piramidespel, verdiepte de confronterende houding van de monnik de publieke teleurstelling.
In werkelijkheid zou wat deze oudere monnik deed geen wenkbrauwen moeten doen fronsen. Buigen voor rijke en machtige donoren is een gangbare praktijk onder reguliere monniken. Hoewel V Vajiramedhi zijn imago opbouwde door de bijgelovige praktijken van conventionele tempels te verwerpen – zoals het verkopen van amuletten en het aanroepen van goden voor donaties – laten zijn recente acties zien dat hij niet anders is dan andere monniken als het gaat om het helpen van rijke donoren. Zijn betrokkenheid bij de marketingtrucs van The iCon Group weerspiegelt een groter probleem: hoe monniken, ondanks hun heilige geloften, het geloof vaak uitbuiten voor persoonlijk gewin.
De leer van de Boeddha over deze kwestie is eenvoudig: monniken moeten niet met geld omgaan of rijkdom najagen. Een monnik, of ‘bikkhu’ wat letterlijk bedelaar betekent, wordt verondersteld nederig te leven en te vertrouwen op offers zonder erom te vragen. Zijn focus moet liggen op het begeleiden van mensen naar mindfulness, vriendelijkheid en mededogen. Maar in het moderne Thailand is dit idee vervormd. Tempels strijden nu om donaties en veel monniken verzamelen welvaart wat ingaat tegen de kern van her boeddhisme.
De feodale hiërarchie binnen de geestelijkheid – waar monniken titels en privileges krijgen – versterkt alleen maar de superioriteit en het recht van monniken, ver verwijderd van de nederige, onbaatzuchtige geest van het vroege boeddhisme. Corruptie in tempels beperkt zich niet tot de financiën van de tempel. Het gebrek aan transparantie creëert kansen voor andere vormen van wangedrag om te gedijen, waaronder seksschandalen en zelfs seksueel misbruik. Wanneer het publiek zijn woede uitsluitend op V Vajiramedhi richt, loopt het risico het bredere plaatje te missen: zijn gedrag is een symptoom van een stelselmatig probleem in de Thaise Sangha.
De controverse rond V Vajiramedhi is nu uitgebreid tot beschuldigingen van aantasting van bossen door zijn meditatiecentrum. Hoewel deze beweringen verder onderzoek vereisen, wordt het grotere probleem over het hoofd gezien door uitsluitend te focussen op individuele schandalen: de dringende noodzaak van een alomvattende hervorming van de geestelijkheid.
Zonder transparantie in de financiën van de tempel en een strengere verantwoordingsplicht zullen monniken blijven afdwalen van de principes van eenvoud en opmerkzaamheid. De weg voorwaarts gaat over het hervormen van de hele instelling, inclusief haar volgers.
Als we willen dat monniken stoppen met het verkopen van religie, moeten we stoppen met de illusie te geloven dat donaties, amuletten en zegeningen welvaart zullen garanderen. Alleen dan kan de Thaise Sangha zijn huidige uitspattingen afwerpen en terugkeren naar Boeddha’s pad van eenvoud en integriteit.
Bronnen:
Bangkok Post – Reform, or repeat monk scandals
Meer over de iCon Group: The rise and fall of iCon Group: Thailand’s e-commerce dream
Mijn eerdere bijdrage over dit onderwerp: Is de Sangha ten dode opgeschreven? – Thailandblog.nl
Over deze blogger
Aantal keren gelezen: 167