Ett EU-blåkort är ett kombinerat uppehålls- och arbetstillstånd för personer från länder utanför EU, som har ett anställningsavtal för en högkvalificerad anställning i Sverige. Nu har riksdagen beslutat att genomföra EU:s nya blåkortsdirektiv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i svensk lagstiftning som träder i kraft 1 januari 2025.
– Idag är det här är ett relativt litet ärendeslag på Migrationsverket. Det handlar om cirka 1 300* ärenden sedan 2021, säger Susanna Fonsell, enhetschef migrationsrättsenheten.
Den nya lagstiftningen innebär bland annat att lönetröskeln sänks från 1,5 gånger till 1,25 gånger den genomsnittliga bruttoårslönen i Sverige. Vidare blir det även möjligt att byta till annan högkvalificerad anställning utan att ansöka om nytt EU-blåkort.
– Förändringen syftar till att attrahera och behålla högkvalificerade arbetstagare genom att ge fler möjligheten och samtidigt göra det enklare att ansöka om EU-blåkort, vilket kan leda till att antalet ärenden ökar, säger Susanna Fonsell.
Det nya direktivet innebär sammanfattningsvis:
- Lönetröskeln och kravet på anställningstid sänks från 1 år till 6 månader.
- Fler personkategorier får möjlighet att beviljas ett EU-blåkort.
- Möjligt att byta till en annan högkvalificerad anställning utan att ansöka om nytt EU-blåkort. Istället ska en anmälan om nytt arbete eller andra förändringar som påverkar villkoren anmälas till Migrationsverket.
- Möjligheten att byta från andra typer av uppehållstillstånd till EU-blåkort utan att behöva lämna landet utökas Den som haft EU-blåkort i en annan EU-stat i minst tolv månader får under vissa förutsättningar ansöka om ett EU-blåkort i Sverige med ett något förenklat förfarande.
Riksdagens beslut: Genomförande av det nya blåkortsdirektivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
*Antalet ärenden avgjorda mellan 2021-2024, ansökan om EU-blåkort och medföljande familjemedlemmar.